Contribuirea cu Fişiere Ebuild Matt Butcher Adi Roiban Acest ghid explică cum să contribuiţi la crearea pachetelor ebuild cu ajutorul sistemul de urmărire Bugzilla . 1.5 2005-10-24 Să începem
Creaţi un cont Bugzilla

Cu ajutorul navigatorului dumneavoastră de web, mergeţi la http://bugs.gentoo.org. Aceasta este adresa bazei de date a sistemului de urmările a erorilor Bugzilla. În lista cu adrese va trebui să o găsiţi pe cea denumită "Open a new Bugzilla account" (Creaţi un nou cont Bugzilla). Dacă nu v-aţi înscris până acum, efectuaţi un click şi creaţi un cont nou.

Nu adăugaţi fişiere Ebuild CPAN

Portage-ul oferă un utilitar numit g-cpan.pl care instalează un anumit modul CPAN în sistemul dumneavoastră Gentoo folosind Portage, stocând informaţiile adiţionale (cum ar fi dependenţele, fişierele necesare, etc.) în baza de date Portage, ca şi atunci când aţi fi instalat un ebuild. De aceea nu este nevoie (şi nici nu este recomandat) să adăugaţi fişiere CPAN.

Pentru mai multe informaţii despre g-cpan.pl, consultaţi manualul.

Adăugarea unui ebuild
Raportaţi un bug nou

La sfârşitul paginii principale sau paginii de înregistrare, există un câmp galben. Alegeţi New - Expert . Sau, puteţi merge direct la http://bugs.gentoo.org/enter_bug.cgi. Amândouă vă va duce la pagina Enter Bug.

În sistemul Bugzilla, toate intrările sunt bug-uri. Acestea includ fişiere ebuild, noi adăugate. Fiecărui bug îi este alocat un identificator pentru urmărire. Notaţi acel identificator, în special dacă aveţi alte fişiere ebuild care depind ce acesta.

Bugzilla poate urmări mai multe produse (products). De exemplu, în Gentoo, alte produse pot fi documentaţii sau utilitare folosite la administrarea site-ului web. Din lista de produse, fişierele Ebuild vor trebui adăugate tot timpul la Gentoo Linux.

Un clik pe produsul Gentoo Linux ar trebui să vă ducă la formularul de introducere a unui bug nou.

Completarea formularul pentru bug-uri noi

Primul câmp din formular este version (versiunea). Dacă ştiţi ce versiunea are pachetul dumneavoastră, întroduceţi-o. Altfel selectaţi unspecified (nespecificat). Apoi, selectaţi tipul componentei. Toate fişierele ebuild sunt componente de tipul Ebuilds.

Fişierele ebuild trebuie să fie întotdeauna de tipul Ebuild. Categorii de genul GNOME, Libraries şi Server ar putea părea că sunt adecvate fişierului ebuild, dar ele sunt folosite pentru a adăuga bug-uri adevărate, nu pentru a adăuga fişiere ebuild.

Câmpurile Platform, OS, şi Priority nu sunt necesare pentru a adăuga un fişier ebuild.

Câmpul Severity va trebui ales drept enhancement (îmbunătăţire).

Lăsaţi câmpul Assigned To necompletat. Dacă nu aţi modificat setările pentru e-mail din Bugzilla, atunci dvs., ca reporter, veţi primi automat un mesaj la fiecare actualizare a bug-ului.

Completaţi câmpul Summary cu o scurtă descriere despre pachetul pe care îl adăugaţi şi dacă este un update sau un pachet nou. Ceva de genul: foo-bar-x.y.z.ebuild (New Package) pentru un pachet nou, sau foo-x.y.z.ebuild (Update) pentru un update, ar fi excelent.

Câmpul Description (descriere) ar trebui complectat cât mai complet posibil. Aici este un exemplu pentru bug-ul cu numărul 7:

Salut!

Veţi găsi ataşat gramps-0.7.0.ebuild şi un patch pentru a se putea compila cu
python-2.2.

gramps vine de la Genealogical Research and Analysis Management Programming
System. Este o aplicaţie foarte drăguţă gnome/python. Dacă locuiţi în US,
puteţi accesa pagina http://www.familysearch.com/ şi posibil că veţi găsi un
fişier pentru arborele genealogic al familiei dumneavoastră pe care apoi îl
puteţi importa în gramps. 

Sugerez app-misc/gramps. De asemenea, acest ebuild depinde de Imaging şi
ReportLab pe care le-am adăugat anterior.

tod

După ce aţi completat descrierea, efectuaţi un click pe Commit.

Ataşarea scriptului Ebuild

După ce aţi dat click pe submit din pagina Enter Bug veţi fi direcţionaţi la pagina Posting Bug (Postare bug). Notaţi numărul bug-ului.

La sfârşitul paginii, există o legătură către Create a new attachment (Creaţi un nou ataşament). Efectuaţi un click pe acest link.

Selectaţi fişierul dorit, fie introducând calea către el sau cu ajutorul dialogului Browse. În câmpul Description (Descriere), introduceţi numele fişierului ebuild, asemănător cu numele pe care l-aţi introdus în secţiunea Summary (Sumar) de pe pagina trecută.

Asiguraţi-vă că tipul conţinutului este setat la "text/plain", iar butonul radio pentru select from list(selectează din listă) este marcat.

Atât pentru acest formular. Daţi clik pe Submit şi aţi terminat!

Fişiere Ebuild multiple
Dependinţe

În cazul în care doriţi să adăugaţi mai multe fişiere ebuilds, iar unele dintre ele depind de alte, este foarte util ca aceste dependenţe să fie menţionate. La următoarea vizionare a a bug-ului vă va permite adăugarea altei notiţe. Adăugaţi informaţiile referitoare la dependenţe aici.